NCERT Solutions for Class 4 English CHAPTER – 3 Nasruddins Aim


NASRUDDIN’S AIM
1. What did Nasruddin boast about?

Ans. Nasruddin boasted about his skill in archery. He used to say that none of the arrows shoot by him missed the target.

2. Why did Nasruddin take someone else’s name each time he missed the target?

Ans. Nasruddin took someone else’s name each time he missed the target because he didn’t want to accept defeat in front of his friends. To save himself form the shame, he took someone else’s name each time he missed the target.

3. Why did the Nasruddin said, “It was my aim” the third time?

Ans. Nasruddin said,” It was my aim” the third because this time, the arrow had hit the target accurately.

4. Do you think that the Nasruddin was good at Archery?

Ans. No, Nasruddin was not good at archery, instead, he was good at be fooling others.

5. What would you have done if your grandmother would have slipped?

Ans. I would have helped her in restoring her physical and mental balance. At the same time, I would have created some humour by eating the floor or stairs in order to punish it for making my grandmother fall down.

NCERT Solutions for Class 4 English Nasruddins Aim

6. Shoot the arrow and hit the target by matching the words with their meanings.

Ans.

List IList II
ChattingInformal talk
AmazementGreatly informed
ArcheryShooting with a bow and arrow
DefendingTo protect from attack
TargetThe goal intended to be hit
TriumphantlyHappy and proud
7. Replace the underlined word/words with a word from the box and rewrite the sentence.

(i) In no time she hit the object she aimed at.

Ans. In no time she hit the target.

(ii) Nasruddin was surely not a good archer.

Ans. Nasruddin was certainly not a good archer.

(iii) The teacher said something about his good hand-writing. He felt very happy.

Ans. The teacher remarked about his good handwriting. He felt very happy.

8. This is the picture of Rahul Gupta. Using the clues given below on the paragraph about him in your notebook.

Ans. Rahul Gupta is an Indian. He plays cricket. He practices eight hours daily. He eats healthy food. He runs kilometers everyday. He is a good batsman.

9. This is Rajiv’s family. They are a healthy family. See what each one to remain healthy.

Ans. Father: Iron pumping

Mother: Yoga

Sita: Rope skipping

Grandpa: Walking

Grandma: Drinking milk

Rajiv: Jogging

10. Use the words ‘and’ or ‘but’ and make as many sentences as you can about Rajiv’s family.

Ans. (i) Grandpa and Rajiv’s sister. Sita was walking.

(ii) Father is pumping iron but mother is doing yoga.

(iii) Rajiv and his family members wake up early in the morning.

(iv) Grandpa is walking and Grandma is drinking milk.

(v) Father and mother are exercising.

(vi) Rajiv is jogging but his sister, Sita is skipping a rope.

11. Fill in the grid with words given below. You can use one word more than once.

Still, bat/ball, eleven, ball, football, two to four, stadium, ground, racket

Ans.

Name of the gameWhat you play withWhere you play itNumber of players
CricketBat/ballGroundEleven
HockeyStick, ballStadiumEleven
Table TennisBall/racketStadiumTwo to four
FootballfootballGroundEleven
12. Using the information in the grid, write a sentence about each game.

Ans. (a) Cricket is an outdoor game. We play it with a bat and a ball. There are eleven players in this game.

(b) Hockey is an outdoor game. We play it with a stick and a ball. We play it in a stadium. There are eleven players in this game.

(c) Table tennis is an indoor game. We play it with a ball and a racket. There are two to four players in this game.

(d) Football is an outdoor game. It is played in a stadium. We play it with a football. There are eleven players in this game.

13. There are following words are used in various sports. List them under the sport that they are used in.

Ans.

HockeyCricketFootball
PenaltyGooglyGoal
Penalty CornerLBWFree kick
GoalPenalty
14. Write two sentences on your puppet.

Ans. My puppet is made up from plastic sticks. It can walk, dance and play.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format