NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 10 – Helen Keller


Question :

dearly    illness    agreed    important

Answer

1) Dearly: very much Example sentences: 1) He loved his mother dearly. 2) She paid dearly for the food.

2) Illness: sickness Example sentences: 1) My aunt is dealing with mental illness. 2) Priya died after a long illness.

3) Agreed: of the same opinion Example sentences: 1) We agreed on the date for the reunion. 2) Sia agreed to marry Rahul.

4) Important: of a great value Example sentences: 1) English is a very important subject. 2) It is important to keep our city clean.

Reading is Fun


1.“Something is wrong,” said Helen’s mother. What was wrong with Helen?
Ans. She could not see or hear.

2.Although Helen could not hear or see, what kind of girl was she?
Ans. She was a bright little girl.

3.Who agreed to help Helen?
Ans. Miss Sullivan, a young teacher, agreed to help Helen.

4.How did Miss Sullivan help Helen? ?
Ans. Miss Sullivan taught Helen many words with the help of special hand signs. She made her understand the importance of words.

5.What did Helen learn when the teacher put her hand into the running water?
Ans. Helen understood that water meant something wet, running over her hand.

6.What was the most important thing that Helen finally understood?
Ans. Finally Helen understood that words were the most important things in the world. Words would tell her everything she wanted to know.

Let’s Talk
1.Using sign language make these letters with your hand.
‘C’, ‘H’, ‘E’, ‘K’.
Ans. Do it yourself.

2.Spell these words through hand signs.
(a) Helen (b) was
Ans. Do it yourself.

3.How do people who cannot see, read?
Ans. Such people read with the help of special sign language.

4.What is the script for children who cannot see called?
Ans. Braille script.

5.How do you think you can help children who cannot see?
Ans. Do it yourself.

6.Look at the signs for the letters of the alphabet.
Ans. See T.B. pp. 85, 86 and 87 and learn the signs.

Let’s Write
1. Match the two parts of sentences given under column ‘A’ or ‘B’. Add ‘but’ to join the two parts and write complete sentences
NCERT Solutions for Class 4 English Unit-5 Chapter 9 Lets Write Q1
Ans.
NCERT Solutions for Class 4 English Unit-5 Chapter 9 Lets Write Q1.1


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format