NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 13 – Hiawatha


Question 1:

wigwam    beavers    acorns    reindeer    timid

Answer

1) Wigwam: an oval shaped shelter Example sentences: 1) The wigwam was supported with brass. 2) They built the wigwam in winters.

2) Beavers: a broad tailed mammal Example sentences: 1) A beaver was perching on the top of the tree. 2) The beaver is infected and so we cannot eat it in our dinner.

3) Acorns: the fruit of oak Example sentences: 1) She was playing with acorns on the floor. 2) I love to add acorns in my porridge.

4) Reindeer: a deer with large horns Example sentences: 1) Jaya saw a reindeer running in the forest. 2) The reindeer was crying in pain.

5) Timid: to show fear Example sentences: 1) He gave a very timid response to the principal. 2) The child was timid in front of his parents.

Reading is Fun


1.Who was Hiawatha?
Ans.Hiawatha was a young Red Indian boy.

2.Who was Nokomis?
Ans.Nokomis was Hiawatha’s old grandmother.

3.What did he learn about birds?
Ans.He learnt the language of the birds, their names and all their secrets such as how they build their nests, where they hide themselves during winters, etc.

4.What secrets did he learn about beasts?
Ans.He learnt how the beavers build their lodges, where the squirrels hide their food, how the reindeer run so swiftly and why the rabbit is so timid.

Let’s Listen
1.Whisper a secret in your partner’s ear. The partner will in turn whisper his secret in your ear.

NCERT Solutions for Class 4 English Unit-7 Chapter 13 Lets Listen Q1

Now talk about the secret aloud.
Ans.Do it with your partner.

2.Form a circle and whisper a secret into the ear of the person on your right. He in turn whispers into the ear of the person on the right. Pass the secret on till it goes around the circle. The last person will tell the secret aloud.
Is the secret the same as what the first child had whispered?

NCERT Solutions for Class 4 English Unit-7 Chapter 13 Lets Listen Q2

Ans. Do it with your friends

Let’s Talk
1.Do you think that —
(а) Hiawatha liked learning new languages?
(b) Hiawatha called the birds-‘chickens’ and the beasts ‘brothers’? What do you think this shows?
(c) Do birds have secrets?
(d) Do you know the secret language of any animal? Tell the class about it
Ans.
(a) Yes, Hiawatha liked learning new languages.
(b) This shows that Hiawatha was friendly to birds and animals.
(c) Yes, birds have their secrets.
(d) No, I don’t know the secret language of any animal.

Say Aloud
squirrel     quarrel     queen      quick
quill            quilt         quiet      quality

1. Use words beginning with V sound like—
hat,   house,    hen,   hide,   horse,    heart,    hand etc. .
Make a pair of words, one a ‘describing word’ and one a ‘naming word’.
Happy Hiawatha,    hungry hippopotamus,     high’horse,     heavy hand,
Ans.
• Active hen
• New hat
• Kind heart
• Beautiful house

2.Have you seen
NCERT Solutions for Class 4 English Unit-7 Chapter 13 Say Aloud Q2

NCERT Solutions for Class 4 English Unit-7 Chapter 13 Say Aloud Q2.1
NCERT Solutions for Class 4 English Unit-7 Chapter 13 Say Aloud Q2.2
NCERT Solutions for Class 4 English Unit-7 Chapter 13 Say Aloud Q2.3

Let’s Share
Make a story of the poem and share it with your friends. You can change Hiawatha’s name and give the name of your classmate.
Start the story which other children can continue.
You could begin like this –
Ans. Once upon a time there was a boy called… Suraj. He loved all birds and animals. He learnt their languages, their names and all their secrets. He used to talk to them whenever he met them. He called the birds ‘Suraj’s Chickens’ and animals ‘Suraj’s Brothers’.

Let’s Write
1.This is a park where children talk to different animals and birds. Write four sentences about the picture. Use capital letters where required, complete sentences and punctuation.
Now colour the picture.
NCERT Solutions for Class 4 English Unit-7 Chapter 13 Lets Write Q1
• Several birds and animals are sitting around her.
• The girl is talking to them.
• Everyone appears in a happy mood.
Note : Colour the picture yourself with suitable colours.

2.Where do the following live?
(а) Birds live in
Ans. nests
(b) Rabbits live in
Ans. burrow
(c) Beavers live in
Ans. lodges

3.Describe Hiawatha, his home and friends in ten lines.
Ans. Hiawatha was a young Red Indian boy. He lived with his old grand-mother, Nokomis in a Wigwam. Hiawatha learnt to love birds and animals from his grandmother. He used to talk to them whenever he met them. Birds and animals also loved him and talked to him. All birds and animals were his friends. He learnt their languages, their names and all their secrets. He called the birds ‘Hiawatha’s Chickens’ and animals ‘Hiawatha’s Brothers’.

4.What did Hiawatha love?
Ans. Hiawatha loved all the things around him such as the stars, the trees, the insects, the birds, the animals and many other things.

5.Match ‘A’ with ‘B’ and write the complete sentences below:

NCERT Solutions for Class 4 English Unit-7 Chapter 13 Lets Write Q5
Ans.
Whenever I am hungry, I eat.
Whoever comes first, wins.
Wherever I go, I have friends.

6.Complete the following stories by using an appropriate word from the box given below—
NCERT Solutions for Class 4 English Unit-7 Chapter 13 Lets Write Q6
(A) Ram was a farmer. He wanted to sell his goats and sheep. So he went to the market. There he sold all his animals to a rich man and got a lot of money. When he was going back to his village, three thieves stopped him. “Stop! Give us all your money.” Ram was very clever. He said, “I’ll give my money to the strongest of you.” On hearing this, the thieves started fighting amongst themselves. Ram slipped away quietly.
NCERT Solutions for Class 4 English Unit-7 Chapter 13 Lets Write Q6.1
(B) Sitting on a tree a crow was enjoying a piece of bread. A hungry fox wanted to have that bread. He said very sweetly, “Dear brother, I’ve heard that your voice is very sweet. Please sing a song for me.” The foolish crow opened his beak and the piece of bread fell down. The fox picked it up in his mouth and ran away.
NCERT Solutions for Class 4 English Unit-7 Chapter 13 Lets Write Q6.2

7.Some words have similar sounds, but different meanings. Choose the correct word from the box and fill in the blanks.
(а) The bird sits on a bough, (bow, bough)
(b) The squirrel has a long tail, (tail, tale)
(c) I have to leave at two, (too, two)
(d) This sum is right, (right, write)
(e) I can hear the bird’s song, (hear, here)
(f) Do you know a secret? (no, know)
(g) The King sits on the throne, (thrown, throne)
(h) He is our school principal, (principal, principle)


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format