NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 20 – Pinocchio


Question 1:

carpenter    queer    plane    puzzled    puppet    took shape    amazed    finished    stiff    decided

Answer

1) Carpenter: a person who makes or repairs wooden objects Example sentences: 1) The carpenter was a very skilled person. 2) I called the carpenter in the evening.

2) Queer: strange or odd Example sentences: 1) Her queer behaviour in the school surprised me. 2) I have many queer friends.

3) Plane: completely flat Example sentences: 1) The old friends sat on a plane surface. 2) Chop the vegetables on a plane surface.

4) Puzzled: unable to understand Example sentences: 1) I was puzzled by my mother’s question. 2) Jasmine gave a puzzled look to me.

5) Puppet: model of a person or an animal moved by strings Example sentences: 1) Our relatives decided to watch a puppet show. 2) Puppets look very cute dancing on stage.

6) Took shape: to develop a clear form Example sentences: 1) My ideas took shape in a while. 2) The vase took shape in the potter’s hands.

7) Amazed: surprised Example sentences: 1) She was amazed to see the beautiful beaches in Kerela. 2) Jaya was amazed to see her mother at the airport.

8) Finished: to bring to an end Example sentences: 1) I had finished my homework on time. 2) The little girl finished her food.

9) Stiff: rigid or strong Example sentences: 1) The letter was very stiff. 2) Raj’s shirt had a stiff collar.

10) Decided: to make up your mind to do something Example sentences: 1) She decided to study for an hour. 2) The judge decided to hold the case.

Reading is Fun

1.What did the carpenter buy?
Ans.The carpenter bought a strange piece of wood.

2.What did he make out of it?
Ans.He made a puppet boy out of it.

3.What did he call his puppet?
Ans.He called his puppet Pinocchio.

4.What did Pinocchio say in the end?
Ans.Pinocchio said in the end that he was glad to be a real boy. He would never lie again.

Let’s Talk
1.Have you ever seen puppet?
Ans. Yes, I have seen a puppet.

2.Tell the story of Pinocchio with actions.
Ans. Do it yourself.

Word Building
Word Fun
How many words can you make from PINOCCHIO?
Fill them in the empty boxes.
PINOCCHIO
Ans. PINOCCHIO
PIN                                                                HOP                                                  CHIN
NO                                                                                                                              INCH
HIP                                                                                                                             NIP
CHOP                                                            ON                                                       CHIP

Let’s Write
1.Make opposites with the words-
dis__in__
Ans.
respect               disrespect                     own                                     disown
able                    disable                           capable                               incapable
efficient             inefficient                     secure                                 insecure

2.Make naming words by adding ness, ity, ty at the end of the words given below. One has been done for you.
Ans.
public                        publicity                            stupid                              stupidity
forgive                       forgiveness                       blind                                 blindness
kind                            kindness                           cruel                                 cruelty
polite                          politeness                         swift                                 swiftness
moral                          morality                            solid                                 solidity

3.Which of the following would you expect a carpenter to use at work?
bench, poker, plane, chisel, fork, spade, blotting paper, lawn-mower, telescope, pincers, jaw, scissors, hammer, map, nails, lathe, pencil, anvil.
Ans.
plane                   lathe
chisel                   pencil
hammer              anvil
nails                     spade

4. Now make sentences using some of the above words.
Ans.
• Plane – The carpenter used his plane on the wood to make it smooth.
• Chisel – He chiselled some marble.
• Hammer – The carpenter lost his hammer.
• Nails – I hit some nails with the hammer on the wall.
• Lathe – The carpenter’s new lathe was stolen.
• Pencil – I have bought an HB-pencil.
• Anvil –
• Spade – He is working in the garden with a spade.

5.Give another word from the story that means
Ans.
completed                         finished
surprised                           amazed
strange                               queer
make up your mind         decided

6. Add ‘-er’ or ‘-r’ to the doing words below to make new words.
Ans.
stiff                             stiffer                                          strange                                     stranger
fight                           fighter                                         dance                                        dancer
juggle                         juggler                                         ride                                           rider
speak                          speaker                                       use                                            user
write                           writer                                           joke                                          joker

Comprehension Passage
Once a cunning jackal jumped into a big tub of blue dye.
“I am your king”, he said. All the animals, big and small believed him and bowed before him. The clever jackal smiled. Now he wag’ the most powerful animal in the forest. He was proud to be a king.
Once, the jackal woke up in the middle of the night. The jackals in the forest were howling at the full moon in the sky. The blue jackal forgot he was a king. He, too, began to howl.
“Hu…aah! Hu…aah! he cried.
The animals ran out to see. “He is not a king. He is just a jackal!” they shouted.
They rushed to attack him.
“Stop, stop! I am sorry I tricked you. Please do not kill me!” said the blue jackal.
The animals forgave him, but only after giving the jackal a good beating.
– A Panchtantra tale
Reading is Fun
1. Why did the animals think that the jackal was a king?
2. How did the jackal become blue?
3. What did the animals do when they saw the blue jackal?
4. Why did the dogs feel scared when they saw the jackal?
5. How did the animals know that the king was just a jackal?
Ans.
1. The animals thought that the jackal was a king because he dyed himself in blue colour.
2. The jackal jumped into a big tub of blue dye and became blue.
3. When the animals saw the blue jackal, they thought that he was their king and bowed before him.
4. The dogs felt scared when they saw the jackal because he (jackal) was looking fearful in blue colour.
5. Once the jackal got up in the middle of the night hearing other jackals’ howl in the forests. He forget he was a king and began to howl loudly. All the animals ran out to see and found that it was the jackal who was howling. In this way they came to know that the king was just a jackal.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format