NCERT Class 5 EVS Chapter 8

Q1.How does anyone find out that they had malaria?

Answer: By undergoing blood tests they got to know it was malaria.

. What problems did they have on having malaria?

Answer: My friend when she was suffering from malaria she got high fever and became too weak.

. What other diseases can be caused by mosquito bites?

Answer: By the mosquito bite we also get other diseases like chikungunya, yellow fever, dengue etc.

. In which season is malaria more common? Why do you think this happens?

Answer: Malaria is seen more commonly during rainy season because that is their breeding time for mosquitoes.

. What do you do in your house to protect yourself from mosquitoes? Also find out from your friends about what they do.

Answer: Best thing to protect ourselves from mosquitoes is to use mosquito repellent.

My friends also use mosquito nets, mosquito repellent cream, they even use mosquito repellent coils etc.

. Look at the report of the blood test given here. Which words in the report help us to know that the person has malaria?

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 1

Answer: In the report it clearly indicates that malaria parasite found in blood sample shows that the person is suffering from malaria.

Tell

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 2

Q1. Look at Aarti’s blood report and find out the minimum required haemoglobin?

Answer: By seeing Aarti’s blood report the minimum required haemoglobin is 12gm/dl.

Q2. How much did Aarti’s haemoglobin go up and how long did it take for that?

Answer: By seeing Aarti’s blood report, haemoglobin increased by 2.5gm/dl. Which took almost 3 months to increase.

Q3. What does the newspaper report say about the problems caused by anaemia?

Answer: Newspaper report states that anaemia affects both mental and physical health of a child. It causes problems in children’s growth, reducing their energy levels which in turn affects their education.

Q4. Have you or anyone in your family ever needed to get a blood test? When and why?

Answer: Yes, last month when I was down with fever, I got a blood test done. It resulted in malaria.

Q5. What was found out by the blood test?

Answer: By doing the blood test we got to know that I was suffering from malaria.

Q6. Have you had a health checkup in your school? What did the doctor tell you?

Answer: Yes, we had a health check-up two months back at our school. The doctor told I was fit and fine.

Find out

Q1. Ask a doctor or elders about the food items which contain iron.

Answer: When I asked the doctor about the food items which contain iron the doctor suggested that green leafy vegetables like spinach, cabbage etc. contain iron.

Find out and tell

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 3

Q1. Have you seen any poster like this put up anywhere?

Answer: Yes, these posters are usually put on school notice boards.

Q2. Who do you think puts up such posters, or gives ads in the newspapers?

Answer: Government authority may put up such posters or give ads in the newspapers by doing so they are providing information.

Q3. What are some of the important points given in the poster?

Answer: The important points given in the poster are:

  • Warning alerts regarding the diseases caused by the mosquito bites.
  • Fill up the pits and don’t let water to stagnate around your home.
  • Every corner should be kept clean and no moist should be there so that mosquito don’t get to breed.
  • Protect yourself from mosquitoes by using mosquito repellents.
  • By spraying kerosene on the water stagnant thereby it reduces the further growth of mosquitoes.

Q4. Why do you think pictures of a tank, cooler and pits are shown in the poster?

Answer: At these areas it is easy for mosquitoes to breed since water is stagnant at such places.

Think

Q1. Why do you think it talks about putting fish in the tank? What do you think the fish eats?

Answer: By putting the fishes in the tank, it eats up the larva of mosquitoes so that there won’t be any breeding.

Q2. What will happen when oil is spread on the water?

Answer: When oil is poured on the water it stops the oxygen supply to the mosquitoes larva to grow hence it kills them.

Find out

Q1. Which diseases are spread by flies and how?

Answer: Flies transmit pathogens via touch or from bodily fluids, including from their saliva, feces, vomit, and urine. They can transmit parasites or bacteria that cause various infections. The most common are amoebic dysentery, typhoid fever, cholera, Trachoma, tapeworm, roundworm, leprosy, and mycoses.

Mosquito check

Q1. Divide your class into two or three groups. Each group will go around to check one area in school or around it. It must carefully note if water has collected anywhere, and mark ✓ where it finds stagnant water.

Pot
NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 4Cooler
NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 5Tank
NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 6any open space in the school ground
NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 7Gutter
NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 8any other place_________.

Answer: Pot
NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 9

Cooler
NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 10

Tank
NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 11

Any open space in the school ground
NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 12

Gutter
NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 13

Any other place
NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 14– Drainage

Q2. Since how many days has water collected there?

Answer: The water has been collected there for almost a week.

Q3. Who is responsible for keeping these places clean?

Answer: At home we are responsible to keep the house clean. At school, the school authorities are responsible to maintain the premises clean. Outside the premises its municipality’s responsible to keep it clean.

Q4. Who is supposed to get the gutters and drains repaired?

Answer: The government municipality authority is supposed to get the gutters and drains repaired.

Q5. Can any larvae be seen in the collected water?

Answer: Yes, in the collected water there could be larvae’s.

Q6. Has it caused any problem in the area? Write.

Answer: Yes, the area being dirty it makes easy for the mosquitoes to breed. Hence these mosquitoes has created a mess in the area over all.

Make a poster

Q1. In your group, make a poster with a message to keep the cooler, tank, drains and the area clean (wherever water collects). Put up your poster in and around your school.

Answer:

NCERT Answers for Class 5 EVS Chapter 8 – A Treat for Mosquitoes- image - 15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *