NCERT Solutions for Class 3 English Chapter 16 – My Silly Sister


NEW WORDS

1) Childish: silly and immature Example sentences: 1) My younger brother is very childish. 

Image result for CHILDISH CARTOON IMAGE

2) Pebble: small stone Example sentences: 1) The children are playing with pebbles.

Image result for PEBBLES CARTOON IMAGE

3) Donkey: an animal with long ears used for carrying goods Example sentences: 1) A donkey is eating grass.

Image result for DONKEY CARTOON IMAGE

4) Dirty: unclean Example sentences: 1) He gets dirty after playing football.

Image result for dirty boy with footbal CARTOON IMAGE

5) Anger: a state of being angry Example sentences: 1) Anger is man’s greatest enemy.

Image result for BOYS IN ANGER CARTOON IMAGE

6) Excitement: lively and cheerful Example sentences: 1) There was excitement in the market because of Diwali.

Image result for excited face

7) Playful: someone who likes to have fun Example sentences: 1) My pet is very playful.

Image result for PLAYFUL CARTOON IMAGE

8) Naughty: badly behaved Example sentences: 1) My best friend is a naughty boy.

Image result for NAUGHTY CARTOON IMAGE

9) Washerman: one who washes clothes for money Example sentences: 1) The washerman did not come in the morning.

Image result for WASHERMAN CARTOON IMAGE

Page no. 83

Reading is fun

Q 1. What does the baby do with the pebbles?

Ans. 1 The baby tries to eat pebbles.

Q 2. What does the baby do with the book?

Ans. 2 The baby tears the pages of book and roars.

Q 3. When does the baby laugh?

Ans. 3 The baby laughs when her brother scolds her and call her naughty.

Q 4. Why does the washerman bring donkeys?

Ans. 4 The washerman brings the donkey to take away the dirty clothes.

Talk time

Q 1. What is the funniest thing the baby does?

Ans. 1 The funniest thing is that the baby wants to catch the moon.

Q 2. Do you think the baby sister is really silly? Why?

Ans. 2 No, she is not silly. She is so small to understand right and wrong things.

Let’s move and dance

Hands are for clapping,

Feet are for walking,

Hips are for shaking,

Arms are for stretching,

Eyes are for blinking,

Heads are for nodding,

Elbows are for moving,

Mouths are for talking.

You can make similar verses of your own.

Note:- Extend this with other parts of the body and let students learn the working of various parts of the body. It is better to make them learn joyfully instead of making them retain in mind abstractly.

Page no. 84

Word building

Q 1. Fill in the blanks to spell words from the story.

Ans. 1

Words with missing lettersCorrected words
sl- – ysilly
pe- – l- spebbles
str-etsstreets
s- oldscold
le- – onslessons
n-u-htynaughty
exc-t-m-ntexcitement
d-nk-ydonkey
Q 2. Write similar words from the story:

Ans. 2

FoolishSilly
StonesPebbles
MischievousNaughty
FetchBring
Q 3. Fill in the blanks with words from the box

children       they    bell    The

Ans. 3

1The children are playing in the field. They are happy.

They are playing ‘catch-me-if-you-can.’

3 The bell has rung. It is time for lessons.

Page no. 85

Q 4. Fill in the blanks

Ans. 4

  1. One child, many children.
  2. One fox, many foxes.
  3. One duck, many ducks.
  4. One goose, many geese.
Q 5. Add ‘ful to make a word.

Ans. 5

1. The children are playful (play)

2. The flowers are beautiful (beauty)

3. The books are useful. (use)

4. The vegetables are plentiful· (plenty)

Q 6. Add ‘ly’ to make a word

Ans. 6

1. The new shoes are lovely· (love)

2. He is really smart. (real)

3. We should eat slowly. (slow)

4. Let us sing softly. (soft)

Q 7. Add ‘ish’ to make a new word.
  1. That girl is always crying. She is childish· (child)
  2. I slipped on a banana peel. I feel foolish. (fool)
  3. My sister is babyish. (baby)

Page no. 86

Let’s write

Q Write five sentences on how you help at home.

1 I help mother in keeping home clean.

2 I help father in the garden.

3 I also help my brother in studies.

4 I also help my sister with the cleanup.

5 I do not shout in the house.

Say aloud

donkeymonkeyturkey
sistermotherfather

Note:- Say these words aloud and ask students to make sentences using these words. And try to figure out a paragraph in the collection of all sentences made in the class.

Popcorn

I’m a popcorn Put me in a pan

Shake me and shake me

As fast as you can

And I’ll pop!


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format