NCERT Solutions for Class 4 English The Little fir tree


New Words

pretty     needles      leaves     gold       stole

Answer

pretty: pleasing to the eye Example sentences: 1) Smita is a pretty girl. 2) Her dress looked really pretty.

needles: a small, thin object used for sewing Example sentences: 1) I could not find the needle in the sewing kit. 2) She pricked her thumb with a needle.

leaves: plural form of leaf Example sentences: 1) I found pale green leaves in the garden. 2) The leaves are as pretty as flowers.

gold: a yellow precious metal Example sentences: 1) My mother gifted me a gold ring on my birthday. 2) The box contained gold coins.

stole: past of steal Example sentences: 1) She stole a lot money from the bag. 2) The man stole the car from the parking.

THE LITTLE FIR TREE-SOLUTIONS

1. The pretty liars fir tree was happy with gold leaves but.
Ans. A goat came along and ate it.
2. The fir tree was sad

Ans. Because it had needle like leaves.


3. Who granted it four wishes?

Ans. Shetty the magician.

4. By changing the circled word to its opposite, rewrite the sentences.

(a) I carry a light bag to school everyday.

Ans. I carry a heavy bag to school everyday.

(b) Rina won the race.

Ans. Rina lost the race.

(c) I love eating vegetables.

Ans. I hate eating vegetables.

(d) This glass of milk is full.

Ans. This glass of milk is empty.

(e) The old man is wise.

Ans. This old man is foolish.

5. Now give the opposite of the words below by adding un- or im-.

Happy, important, polite, perfect, seen healthy, proper, safe, lucky, patient, possible, pure.

Ans. Unhappy, unimportant, impolite, imperfect, unseen, unhealthy, improper, unsafe, unlucky, impatient, impossible, impure.


6. Rita loved her dog Sheroo. Everyday, Sheroo would go out of the house and come back himself. But one day he did not come home. Rita looked everywhere for him. Tears rolled down her cheeks. Sherro was lost. He was nowhere found. Rita was crying when she reached home. She got into her bed. All of a sudden something jumped, on her. Can you guess who it was? Rita was very happy. Give the opposites of the words in italic.

Ans. Loved – hated, go out – come in, come – go, everywhere – nowhere, down – up, lost – found, nowhere, everywhere, crying – laughing, happy – sad.

7. Rewrite the passage using capital letters where necessary.

(i) one saturday afternoon amarjit and his little sister rani went for a picnic to india gate, there they saw ducks, water and their friend raj.

Ans. One Saturday afternoon Amarjit and his little sister Rani went for a picnic India Gate. There they saw ducks, water and their friend Raj.

(ii) Oh dear said the fir tree I like my old needle – like leaves best for goats don’t eat them and no man can steal them.

Ans. “Oh! Dear, said the fir tree. “I like my old needle – like leaves best, for goats don’t eat them and no man can steal them.

8. Look at the picture on textbook page 30. In the given yellow box there are eight things. Six of them you can see in the picture. The other two you cannot see. Write down four things you can see.

Ans. (i) ducks, (ii) mat, (iii) dog, (iv) girl.


9. Look at the picture again. Describe the picture.

Ans. (i) The ducks are swimming in the pond.

(ii) The girl is printing towards the small bird.

(iii) The boy is looking at the small bird.


10. Glass breaks easily when it is dropped. Do you think a mud flower pot, a glass spoon, a wooden table, a plastic cup, books, your plastic water bottle can break easily? Circle the thing that can.

Ans. A mud flower pot and a glass spoon can break, but a plastic cup, wooden table, books and a plastic water bottle will not break.

11. Which of the following actions would make others happy/ unhappy?

Ans.

Actions that make people happyActions that make people unhappy
1. Respective elders1. not saying thank you
2. Being polite2. not sharing
3. Playing with friends3. watching t.v. all day
4. Visiting a sick friend4. telling lies
5. Caring for pets5. being greedy
6. Being honest6. getting angry easily

Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format